Potřebujete poradit? 777 760 007 (po-pá: 9:00 - 17:00)

Glykogen

Návrat na slovník

Glykogen je vysoce větvený polymer (sacharid) složený z téměř 120 000 molekul glukózy. Přibližně 1/3 celkového množství se nachází v játrech, kde slouží k regulaci hladiny cukru v krvi. Zbytek, tedy 2/3 glykogenu, zabudovává tělo do svalů, odkud se využívá jako zdroj energie. V případě naprostého vyčerpání svalového glykogenu přechází tělo k využívání alternativních zdrojů energie, mezi které patří tuky a bílkoviny. Vyšší hladina glykogenu v těle tedy chrání rozpad svalových bílkovin a nově přijaté proteiny může organismus okamžitě využívat k regeneraci či tvorbě nové svalové hmoty. Lidské tělo vytváří glykogen primárně z komplexních sacharidů (brambory, rýže, těstoviny, oves, ječmen apod.)